Türkiye'de iş kazalarının faturası 4 milyar lira

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2012 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Karagül, Türkiye'de iş kazalarının faturasının 4 milyar TL olduğuna dikkat çekerek, firmaların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini istedi.

Dünyada bir yılda 2 milyon 200 bin insan iş güvenliğinin yetersizliğinden hayatını kaybediyor. Yılda 80 bine yakın iş kazasının yaşandığı Türkiye'de Haziran ayında çıkartılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile devlet, iş kazalarını azaltmak için işletmeleri sıkı denetliyor. Yasanın Türkiye'deki iş güvenliği konusunda önemli bir adım olduğunu belirten İKAYDER Başkan Yardımcısı Oğuzhan Karagül, "İş kazaları dolayısıyla ülkemiz kaybediyor. Biz ülke olarak iş kazalarına 4 milyar lira harcıyoruz. Bu rakam başka yerlere harcanabilir. Tedbirimizi almalıyız. Bu rakamın iş kazalarına harcanıyor olması iş güvenliği ile ilgili atılması gereken adımların hayati anlamda temsil ettiği bir gerçek. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun idari para cezalar konusunda radikal bir üslup kullanıyor" diye konuştu.

Bünyesinde iş güvenliği uzmanı bulundurmayan firmalara 5 bin TL para cezası verileceğinin altını çizen Karagül, "İş güvenliği eğitim almadan işe başlatılan her bir çalışan için bin TL'lik para cezası söz konusu. Kanunun bundan sonraki ceza yaptırımları düşünülürse, caydırıcılık konusunda önemli bir özelliği var. Yasal mevzuat tarafı çok önemli. Bununla ilgili idari para cezaları ciddi bir adım. İKAYDER olarak işletmelerin yöneticilerimize tavsiyelerimiz var. Spontane çözümler üretilmesin. Günlük politikalarla idare edilmesin. İş güvenliği ile ilgili bütün yapıyı kapsayan bir sistem kurulsun. Sabit bir gündem olsun" dedi.

"5 BİN KİŞİ ERKEN EMEKLİ OLUYOR"

Yılda meydana gelen 80 bin iş kazasında bini aşkın çalışanın hayatını kaybettiğinin de önemli bir gerçek olduğunu söyleyen Karagül, şöyle devam etti:

"5 bin çalışan, iş hayatından erken emekli ediliyor. Bununla ilgili iş güvenliği bakış açımızı düzeltmeliyiz. Risk değerlendirmeleri, eğitimler önemli. Ama iş güvenliğini sistematik bakış açısı ile ele almak gerek. Bu uygulamalar, sonucu belirler. Kesinlikle iş güvenliği ile ilgili güzel bir organizasyon kurulmalı. Sorumluluklar yerine getirilmeli. Bütün çalışanların iş güvenliği ile ilgili görüşler veriyor olmasını sağlamak gerek. Bunu yapmak için eğitimler kullanılmalı. Bütüncül bir şekilde ele almalıyız. Bu çalışmalar olumlu katkılar sağlayacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber